KEFE

Éjszakai polgármesterség

Az éjszakai polgármester intézménye több nagyvárosban is sikeresen működik és már Budapesten is megalakult a Night Mayor Bud. Az éjszakai polgármester intézménye a hollandiai Amszterdam városából indult, ott 2014-ben választották meg az első embert erre a posztra. A tisztség azért alakult, mert a városvezetők nem látták át az éjszakai életet, ezért kellett egy hivatal, ami megoldja ezt a helyzetet.

Sokan félreértik és azt hiszik, hogy az éjszakai polgármester szerepe, hogy járja a várost és csendre inti a szórakozó embereket.

Az éjszakai polgármester feladata, hogy mérsékelje és megoldja adott város/városrész növekvő turisztikai vonzereje és éjszakai élete által okozott problémákat, a máshol már bevált, jó gyakorlatok meghonosításával. Nem az éjszakai élet visszaszorítása a célja, hanem a kulturált városi szórakozás szabályainak a kialakítása. Munkájával fejlesztheti a város éjszakai közösségi, kulturális és gazdasági életét pl. a nemzetközi NightMayor hálózat tagjaként.  Az éjszakai polgármester tehermentesíti és szakmailag támogatja a helyi önkormányzatok és hatóságok munkáját.

Az éjszakai polgármesterség intézménye a legtöbb precedens teremtő városban kifejezetten erős hangsúlyt fektet az érintett felek közötti kommunikációra, csak úgy, mint a közösségi kezdeményezékben rejlő lehetőségekre. A folyamatos kommunikáció a közösség tagjaival és a mediáció biztosítása a helyi lakók, a szórakozni érkezők és a vendéglátóhelyek tulajdonosai között mind-mind elősegíti a konfliktusmentes együttműködést. A társadalmi feszültség elkerülése pedig elengedhetetlen az egyik központi cél elérése érdekében: nyugodt éjszakák a helyi lakók számára, miközben az éjszakai turizmus is virágzik tovább.