KEFE

Közösségi építkezések kalákában (Közösségépítő-és segítő tudástár 2.)

Közösségépítő- és segítő tudástár sorozatunkban olyan gyakorlati ötleteket és kezdeményezéseket mutatunk be, melyek hétköznapi emberek által a szűk lakó- utcakörnyezetünkben is egyszerűen megvalósíthatók, ezáltal összefogásra és szolidalitásra épülő kiváló közösségformáló lehetőségek.

A kaláka jelentése közös munka, melyet nem pénzért, hanem egymás megsegítésére végeznek. A 19. század előtt a legtermelékenyebb munkaszervezeti forma volt, hisz a fonás, a vályoghordás az építkezés, a terményhordás stb. mind hatékonyan végezhető volt kalákában. Aki a kalákában önkéntesen segít a másiknak, az a viszonosság alapján egy adandó alkalommal szintén megkapja a közösségi segítséget.

Napjainkban, ha a helyi közösségünkben szeretnénk, ha megújulna egy játszótér, egy park, vagy egy közösségi tér, akkor szintén hatékony, ha összeállunk kalákába, hiszen mindenki beadja a tudását a közösbe és ebből kialakulhat egy hasznos, alkalmazható gyakorlati tudás. A kalákák sikere nem csak az adott munka elvégzése, hanem a közösségépítő erő. Emellett a tanulás, az élmények, a kapcsolati tőke mind fontos haszon az egyének számára is. Kellő szervezőkészséggel és emberismerettel, valamint a jógyakorlatok, valamint a vonatkozó jogszabályok begyűjtésével érdemes nekivágni.