A közösségi vendéglátóhelyek olyan helyszínei a kis- és nagyvárosoknak, ahol a vendéglátóipar mellett a társadalmi és civil kezdeményezések, az oktatási és szociális célú programok ugyanúgy helyet kapnak. Egy közösségi vendéglátóhely túlmutat a kávézó, bár, esetleg kocsma funkcióján azzal, hogy a helyiek igényeit szélesebb spektrumon kívánja kielégíteni, teret biztosítva a társadalmi kezdeményezéseknek és a közösségi programoknak.
A közösségi vendéglátóhelyek célja, hogy mindennapi működésük mellett olyan civil kezdeményezéseknek biztosítsanak helyszínt, amelyek a közösségszervezés széles területén kívánnak aktívan részt venni. Ennek keretében számos társadalmi szervezetnek, civil kezdeményezőnek teszik lehetővé (ingyen, vagy kedvező anyagi feltételek mellett), hogy vendéglátóhelyükön tartsák meg rendezvényeiket, megbeszéléseiket, kulturális programjaikat. Célja tehát, hogy saját kapacitásaihoz mérten minél több támogatást biztosítson az őt körülvevő közösségek számára. Az, hogy a vendéglátóhelyek ilyen és ehhez hasonló módokon törekednek a közösségek, szervezetek „befogadására” hozzájárul ahhoz, hogy e közösségek fennmaradhassanak. Számos olyan, a helyiek érdekeit középpontba helyező projekt elindításában segédkezhetnek a közösségi vendéglátóhelyek, amelyek önerőből nem valósulhatnának meg.
Budapest népszerű közösségi vendéglátóhelyei például: Szimpla, Szimp-la Kert, Grund, Auróra, Gólya presszó.