KEFE

Ökokör - közösségi életmódzöldítés (Közösségépítő-és segítő tudástár 5.)

Közösségépítő- és segítő tudástár sorozatunkban olyan gyakorlati ötleteket és kezdeményezéseket mutatunk be, melyek hétköznapi emberek által a szűk lakó- utcakörnyezetünkben is egyszerűen megvalósíthatók, ezáltal összefogásra és szolidalitásra épülő kiváló közösségformáló lehetőségek.

Az Ökokör kezdeményezés célja az életmódzöldítés, azaz háztartások környezeti terheinek csökkentése, társadalmi részvételük fejlesztése gyakorlati segítségnyújtással. A gyakorlatban ezekben a kis munkacsoportokban a résztvevő 5-10 fő, 2-3 hónapon keresztül egymástól tanul különböző környezettudatos fortélyokat. A közös munkát egy felkészített csoportvezető és egy kézikönyv segíti.

A programban 6 témát dolgoznak fel: fenntartható pénzhasználat, élelmiszerek, vegyi anyagok, energia, víz és hulladék. A résztvevő háztartások a program végére százalékokban mérhetően kevesebb élelmiszerhulladékot és vegyes háztartási hulladékot termeltek, kevesebb villamos energiát, földgázt vezetékes ivóvizet használtak, valamint kevesebb vegyszert tartanak otthonaikban, mint korábban.

Az ÖkoKörök azért váltak sikeressé, mert nem csupán információkat adnak át, hanem egy olyan közösségi eszközzé váltak, mely az emberi kapcsolatok erejét használva formálják a résztvevők környezettudatos szemléletét, mindeközben motivál, megerősít, visszacsatol. Az Ökokörökben a környezetvédelem nem magánügy, hanem egy közösségi tevékenység, ami erőt ad az egyéneknek.

A programot már több mint húsz országban vezették be, milliónyi embert mozgatott meg, és indított el a változás útján. Hazánkban a  Tudatos Vásárlók Egyesülete  vezette be az Ökokör programot és 2010 óta több több tucat településen próbálták ki. Bővebb információ és csatlakozás a programhoz: https://tudatosvasarlo.hu/okokorok