KEFE

Beszámoló Tanulmányútról VI.

Tanulmányút időpontja: 2019. szeptember 6.

Helyszín: Baja

A Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesülete az Az EFOP-5.2.2-17 ’Utca, köz: közöd van hozzá’ Transznacionális jógyakorlatok alkalmazása a helyi közösségek módszertani támogatására című projektje a társadalmi szerepvállalás erősítése érdekében támogatja az utcaközösségek létrejöttét és fenntartható működését. A tanulmányútjaink célja olyan kisközösségek felkutatása és bevonása, melyek rendelkeznek a projekt értékeivel és közösségösszetartó hatással vannak a lakosokra és követendő mintaként szolgálhatnak más közösségek számára.

A projekt keretei közt 2019. szeptember 6-án zajlott a bajai tanulmányút, melyen az Egyesület és a nemzetközi partnerszervezetek képviselői vettek részt.

A tanulmányúton a résztvevők megismerkedhettek egy vidéki (bajai) önszerveződő kisközösséggel, melyben a tagok környezet- és egészségtudatos háztartás és életmódvezetést tanulnak egymástól tanulóközösség jelleggel. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egymást segítve, motiválva segítik elsajátítani a környezetbarát módszereket, fortélyokat, melyekkel egy háztartás fenntarthatóan, vegyszermentesen vezethető. A bajai Öko tanulókör kör tagjai nem csupán maguk hasznára igyekeznek megtanulni és beépíteni a mindennapjaikba a zöld-háztartási módszereket, hanem azután saját maguk is segítik az új tagokat a tapasztalataikkal. Ez a folytonos tanulás, fejlődés, egymás motiválása és tapasztalatátadás teszi különlegessé az Ökö-kört más hasonló közösségtől. Egy Öko-körben általában 10 fő témáról beszélgetnek a tagok, ezek az élelem, energia, víz, pénzgazdálkodás, hulladékcsökkentés, vegyszermentes élet, kert, egészségmegőrzés, szépségápolás, takarítás. Ezekben tanulják meg a fenntartható alternatívákat, módszereket, másoknak is bevált tippeket. A tanulmányút hasznos új információkkal, tapasztalat- és véleménycserével zárult a részvevők számára, melyet bizonyosan fel tudnak majd használni saját közösségeik építésénél.