KEFE

Beszámoló Tanulmányútról VIII.

A Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesülete az Az EFOP-5.2.2-17 ’Utca, köz: közöd van hozzá’ Transznacionális jógyakorlatok alkalmazása a helyi közösségek módszertani támogatására című projektje a társadalmi szerepvállalás erősítése érdekében támogatja az utcaközösségek létrejöttét és fenntartható működését. A tanulmányutak célja olyan kisközösségek felkutatása és bevonása, melyek rendelkeznek a projekt értékeivel és közösségösszetartó hatással vannak a lakosokra és követendő mintaként szolgálhatnak más közösségek számára.

A projekt keretei közt 2019. október 25-én zajlott a szegedi tanulmányút, melyen az Egyesület és a nemzetközi partnerszervezetek képviselői vettek részt.

A szegedi Interact közösségnél tett tanulmányút különösen hasznos volt több szempontból is. Egyrészről a résztvevők megismerhettek egy olyan közösséget, melynek  tagjai elhivatott fiatalok, akik tevékenységükkel aktívan szerepet vállalnak a helyi közösség társadalmi és kulturális életében. A közösség hozzásegíti őket ahhoz, hogy felnőttként aktívan szerepet vállaljanak a helyi közösségi életben. Hatékony együttműködést tudtak kialakítani önkormányzatok, területi csoportok képviselőivel, de lakóközösségek életében is meghatározó szerepet tudtak játszani azáltal, hogy már fiatal korukban is egy közösség aktív tagjai voltak. Akik számára később, felnőttként is fontos volt az, hogy lakóhelyükön, legyen szó az utcáról, lakóközösségről (panelházak, társasházak közösségei) aktív közösségi élet alakuljon ki. Ezzel segítve az egymás mellett élést és az olyan környezet kialakítását, ahol az egymás mellett élők nem idegenek egymásnak és képesek összefogni.

A közösség jógyakorlatait érdemes lesz alkalmazni a jövőben, hiszen kiderült, hogy a fiatalokat nem csak önkéntesként lehet foglalkoztatni egy-egy rendezvény során, hanem teljes értékű véleményükkel segíteni is tudják a programok sikerességét, főként abban, az esetben, ha a célcsoport a fiatalok generációja. A tanulmányút másik kiemelendő előnye az volt, hogy a fiatal generáció véleményét is megismerhették a résztvevők, így a későbbiekben ezeket a tapasztalatokat is be tudják építeni a saját projektjeik és közösségeik fejlesztésébe.