KEFE

Cserekör, szívességbank (Közösségépítő-és segítő tudástár 1.)

Közösségépítő- és segítő tudástár sorozatunkban olyan gyakorlati ötleteket és kezdeményezéseket mutatunk be, melyek hétköznapi emberek által a szűk lakó- utcakörnyezetünkben is egyszerűen megvalósíthatók, ezáltal összefogásra és szolidalitásra épülő kiváló közösségformáló lehetőségek.

A kisebb közösségek számára kialakított alternatív gazdasági megoldások, mint a csere-bere körök, a szívességbank, az alternatív pénz, nem újkeletűek, már évszázadok óta az emberek életének részei.

A cserekör egy körcserés rendszer, melynek célja, hogy a tagok egymás között cseréljenek termékeket vagy szolgáltatásokat. A rendszert azért hozzák létre, hogy a helyi kapacitásokat helyben aknázzák ki, és előmozdítsák a helyi cserekereskedelmet. Egy cserekör lehet internet-alapú, vagy személyes találkozáson alapuló közösség, és közvetítő eszközként bevezethetnek cserepénzt is a rendszerbe. A szívességbankok hasonlóan a cserekörhöz a közösségen belüli egymásnak végzett munkát és szolgáltatásokat saját fizetőeszközben számolják el. Abból a meggyőződésből táplálkozik, hogy mindenki ért valamihez, és ez a tudás, gyakorlati tapasztalat kölcsönösen megosztható másokkal, azaz mindenki lehet hasznára valaki másnak.

E közösségi rendszerek alapja tehát egy szűk helyi közösség és a bizalom. Célja, hogy összeköti az embereket, akik közösen használnak dolgokat, megosztanak információkat, mindemellett spórolnak a pénzükkel és a természeti erőforrásokkal is. Számos működő hazai és külföldi példán keresztül lehet tanulmányozni e közösségek működését.