KEFE

Közösségi kert (Közösségépítő-és segítő tudástár 3.)

Közösségépítő- és segítő tudástár sorozatunkban olyan gyakorlati ötleteket és kezdeményezéseket mutatunk be, melyek hétköznapi emberek által a szűk lakó- utcakörnyezetünkben is egyszerűen megvalósíthatók, ezáltal összefogásra és szolidalitásra épülő kiváló közösségformáló lehetőségek.

A közösségi kertek önszerveződő civil kezdeményezések, ahol a közösség tagjai együttesen gondoznak egy földterületet. Ez lehet lakóközösségi, magán, egyházi, önkormányzati, iskolai, vagy csak a szomszédok által együttesen gondozott valamilyen zöldfelület.

 „A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat.” – olvasható a kozossegikertek.hu oldalon, mely összefogja ezeket a kezdeményezéseket hazánkban.

A közösségi kertek hasznossága igen sokrétű: közösségi kultúra fejlesztés; egészségmegőrzés; társadalmi interakciók erősödése; oktatás, ismeretátadás; környezetvédelem stb.

Egy másik fajtája a városi kertészkedésnek a gerillakertészkedés. Ennek azönszerveződő mozgalomnak a tagjai az éjszaka leple alatt vagy éppen nappal ültetnek be virággal egy-egy sivár közteret, utcát.  A lakosokon kívül a helyi önkormányzatot is érdemes bevonni a zöldítő projektbe, melynek célja a figyelemfelkeltés – az önkormányzatoké és a lakosságé egyaránt.