KEFE

Milyen a jó szomszéd?

2019. augusztusában a miutcank.hu közösségfejlesztő alkalmazás felmérést végzett, melyben 606 felhasználót kérdezett meg arról, hogy milyen a viszonyuk a szomszédaikkal és hogy mit tartanak fontosnak a jó szomszédaikban.

Eszerint a jó szomszéd barátságos, megbízható és csöndes.

A felmérésben részt vevők nagyrészt meg vannak elégedve a szomszédjaikkal, sőt, 70 százalék úgy érzi, jó kapcsolatot ápol a környéken élőkkel.

Milyen a jó szomszéd?

A megkérdezettek 70%-a a barátságosságot tartja a legfontosabb tulajdonságnak egy szomszédban, míg a válaszadók kétharmada tartja fontosnak a megbízhatóságot, és               közel fele a csendességet.

A jó szomszéd kora reggel és este tartózkodik az üvöltéstől, fűnyírástól, porszívózástól és karaokézástól, és neveletlen kutyát sem tart.

Milyen a rossz szomszéd?

Ha valamit utálunk a környezetünkben, akkor az a lármázás. Majdnem 70 százalék állítja azt, hogy ez a legnagyobb vétek, és 48 százalék azt se szereti, ha valaki                               barátságtalan, 42 százalék pedig azt, ha valaki megbízhatatlan.

Hogyan viselkedjen az új szomszéd?

Majdnem mindenki (92%) igényli, hogy az új lakó bemutatkozzon. 50 százalékuk szerint elég, ha csak az utcán összefutva mutatkozik, de 10 százalék szerint a frissen                       beköltözöttnek illene becsengetnie és mesélnie magáról.

Az ingatlanügynökök szövetsége végzett már hasonló kutatást az USA-ban, bár ott egy kicsit más lett az eredmény. A barátságosság, ami nekünk a legfontosabb, az óceánon túl csak a harmadik helyre szorult, ott a megbízhatóság volt a legfontosabb tulajdonság, amit a csendesség követett.