KEFE

Ötletek környezet- és egészségtudatos közösségépítő akciókra

1.      Közösségi szemétszedés

Közösségi szemétszedést szervezhetünk egyénileg, vagy csatlakozhatunk országos programokhoz is. Például ilyen a #trashtag kihívás, mely az Instagramon indult, vagy a #plogging – szemétszedő kocogás, ami kombinálja a környezetvédelmet a sporttal. A Takarítsuk ki együtt Magyarországot! szemetszedes.hu program keretében is segítik a közösségi szemészszedő akciókat.

2.      Közterület felújítás

A közösségek egyénileg, vagy az önkormányzattal, esetleg szponzorokkal összefogva is megújíthatják környezetüket. Padok, játszóterek, épületek festése, gyerekbarát környezet kialakítása is stb. lehet ezen programok célja.

3.      Sportversenyek

Kiváló lehetőség a kapcsolatépítésre és a közösségteremtésre, ha a szomszédos közösségek sporteseményeket, sportversenyeket, vetélkedőket, biciklitúrát szerveznek.

4.     Faültetés, zöldítés, közösségi locsolás

A közösségi faültetés (pl. újszülöttek köszöntésére is), vagy közterület zöldítés, virágosítás olyan közös ügyek, melyek környezetvédelmi szempontból is fontosak, valamint a közösség kohézióját is segítik. A hosszútávú fenntarthatóságot pedig közösségi locsolás, gazolás, fametszés programokkal lehet biztosítani.

5.     Állatbarát környezet kialakítás

A lakókörnyezet állatbaráttá alakítása szintén jó közösségépítő program. Programelem lehet: madárodúk kihelyezése, kitakarítása, madáretetők kihelyezése, téli madáretetés, rovarszállók építése, kutyafutattó kialakítása stb.