KEFE

Szomszédolás gyerekkel – Programjavaslatok közösségépítéshez

Egy lakó- és utcaközösségben a közösségépítéshez hozzájárulnak a jó programok, helyi akciók. A gyermekes családoknak hoztunk néhány ötletet.

1.       Játszóház

Egy közösségi térben, vagy mozgó jelleggel házról-házra létrehozva a játszóház az egyik legjobb lehetőség arra, hogy a gyermekek és szüleik kapcsolatot építsenek egymással. Összeadhatják a már nem használt játékokat és már indulhat is a játék.

2.       Tanoda-tanulószoba

A már iskolás gyermekek és szüleik életét könnyítheti meg, ha a szülők megszervezik a tanulószobát, ahol a gyermekek egymásnak segítve, vagy felnőtt segítségével tanulhatnak.

3.       Papák barkácsklubja

Amennyiben a nagypapák szívesen vállalják, hogy megtanítják a barkácsolás fortélyait a gyerekeknek, akkor ez egy kiváló programlehetőség.

4.       Mamák főző-, vagy kézművesklubja

A nagymamák átadhatják főző- és kézműves tudásukat a gyermekeknek, vagy az érdeklődő felnőtteknek.

5.       Mesekör, filmklub

A közös meseolvasás és a mesék átbeszélése, vagy a filmnézés és arról való eszmecsere szintén hasznos és szórakoztató családi program.

6.       Társasjáték Klub

Társasozni, kártyázni, vagy egyéb más játékkal játszani sokkal jobb nagy társasággal, mindamellett a legjobb közösségépítő eszköz a játék.

7.       Mozgás együtt

Foci, kosárlabda, ping-pong, tollas és sorolhatnánk mennyi játék van, amit a szomszéd családok egymással tudnak játszani, csupán szervezés kérdése összehívni egy mérkőzést.

8.       Kirándulás szomszédokkal

A túrázás is sokkal élménydúsabb, ha nagy a társaság. Érdemes a lakóközösséggel közös túrákat szervezni, így a gyerekek és a felnőttek is jobban élvezik a programot.

9.       Családi Nap

Évente legalább egyszer érdemes szervezni egy családi napot, ahová a lakóközösség, vagy az utca gyermekes családjai eljönnek és jól érzik magukat együtt.

10.   Környezetvédelem szomszédokkal

Kiváló közösségépítő és környezetvédelemre nevelő program lehet a családi zöldterület karbantartás, faültetés, szemétszedés, madárodú, vagy etető készítés stb.