KEFE

Wekerle-telep: lakosokból közösség

Az Átalakuló Wekerle Magyarország első hivatalos „Átalakuló” közössége. Gyakorlatilag egy helyi összefogás magánemberek, civil szervezetek és intézmények között.  A program úgy kezdődött, hogy a szomszédok összefogtak. Ez az összefogás olyan lehetőségeket próbál teremteni az itt élő közösség számára, melyek erősítik a helyi közösséget, gazdagítják életüket, de nem károsítják a környezetet.

Wekerle a Dél-Pesten elhelyezkedő Kispest városrésze, melyet az 1900-as évek elején építettek, hogy 20.000 munkás ember lakhatását megoldják. Kuriózuma a kertvárosias, falusias építési stílus és a rengeteg zöld övezet, ezek ma már műemléki védettségűek.

A Wekerle telepen lakók tudják a hely jelentőségét, különlegességét és fontos számukra mind a műemléki jellege, mind a közösségi életre ható tér elrendezés, illetve a falusias jelleg.

A telep az Ebenezer Howard nevével fémjelzett kertváros mozgalom (Garden city movement) egyetlen magyar példája. Mindenki mindenkit ismer, az emberek köszönnek egymásnak az utcán. A tér visszahat, ösztönzi az embereket a közösségi életre. Közel vannak a telkek egymáshoz, az itt élők az átlagos budapestinél jobban ismerik a szomszédjaikat.

A program kezdeményezője egy civil ügyekben nagyon aktív helyi lakos, aki a kezdetekben néhány wekerleit maga mellé állítva zöld programok szervezésével indította be az átalakulást. Egy országos civil szervezet – a Védegylet, és egy helyi civil szervezet – a Wekerle Társaskör Egyesület adták a hátteret a kezdeményezésnek. Az ÁW mozgalmat ma már egy 15 fős szervezői kör segíti tovább vinni. A mozgalmat mára számos „amőba-szerű”, informális csoport alkotja. Témájukat tekintve sokfélék, de magukévá tették a ’transition town’ ideológiát, így legfontosabb összekötő kapocsuk a környezettudatosság. A Mozgalomhoz kb. 50 fő rendszeres résztvevő, segítő, önkéntes is bekapcsolódott. Az ÁW tagjai alapvetően civilek, ellentételezés nélkül dolgoznak. Ebből adódóan hosszabb távon kettős feladata van a közösségnek, egyrészt fenn kell tartani önmagukban és egymásban a lelkesedést, másrészt amikor más szervezetekkel, intézményekkel dolgoznak együtt, akkor szervezetten kell dolgozniuk.

Hogy teszik láthatóvá magukat? Fenntartott helyük van a Wekerle Újságban, ahova cikkeket írnak. Weboldalt tartanak fent, blogot vezetnek, jelen vannak a Facebook-on (Átalakuló Wekerle, Kispesti Menzafigyelő, Wekerlei Kispiac). Hírlevelük van. Standolnak a wekerlei rendezvényeken, plakátolnak.

A rengeteg projektjükből néhány:

Wekerei-séták; Menzafigyelő munkacsoport; Közösség által támogatott mezőgazdaság – Bio-doboz-rendszer: Wekerlei Kertbarát Kör;  Kerületi komposzt program; Sajtkészítő tanfolyam; Magbörze; Kert-doktor, kertészeti témájú előadások, komposztbemutató, kertész kozmetika műhely; Energia hatékony munkacsoport; Cserebere; Bolhapiac; Tessék csak! kártya: közösségi vásárlómozgalom; Öko-körök; Tér szépítés; Zöld szombat; Föld napja;

 

Forrás és bővebb információ: www.wekerletelep.hu, https://kozossegek.atalakulo.hu/atalakulo-wekerle